Cornish Rex Kedisi Ve Özellikleri
Cornish Rex Kedisi Ve Özellikleri

Cornish Rex Kedisi Ve Özellikleri

Cornish Rex Kedi Cinsi, Özellikleri, Karakteri Ve Bakımı

Kıvırcık tüylü, sevecen ve neşeli cornish rex kedi cinsi hakkında her şey.

Cornish rex birçok ilginç özelliği bir arada taşıyan bir kedi cinsi. Görünüşü kadar karakteri de ilginç olan Cornish rex yeni sayılabilecek kedi ırklarından biri olmasına karşın tüm dünyada tanınıyor. Kıvırcık tüylü kedi cinsleri arasında yer alan cornish rex sadece bu özelliği sebebiyle bile insanların ilgisini çekmeyi başarıyor, ama bu küçük kediler sadece kıvırcık tüylerden ibaret değiller.

Cornish rex kökeni

İlk Cornish rex kedisi Kallibunker 21 Temmuz 1950’de İngiltere’nin Cornwell bölgesinde Serena isimli düz tüylü bir kediden dünyaya geldi. Annesi 5 yavru doğurmuştu ve diğer dört yavrunun tüyleri normalken sonradan Kallibunker isimi verilen yavru kıvırcık tüylüydü. Serena’nın sahibi olan Nina Enismore bu kıvırcık tüylü krem tekir erkek yavrunun eşsiz olduğunun farkındaydı ve tanınmış bir kedi yetiştiricisi olan Brian Stirling-Webb ile genetikçi A,C. Jude ile temasa geçti. Üçlü uzun süren müzakerelerden sonra Kallibunker ile annesini çiftleştirmeye karar verdiler, bu çiftleşmeden 1 normal dişi, 2 de kıvırcık tüylü kedi dünyaya geldi, ancak erkek yavrulardan biri hayatını kaybetti. Hayatta kalan diğer erkek yavruya Poldhu ismi verildi ve ırkın yolculuğu böylece başlamış oldu. Bu arada Poldhu yalnızca kıvırcık tüylü değildi, aynı zamanda erkek olmasına karşın 3 renkliydi ve kısır değildi, bu dünyada milyarda bir görülebilecek bir durumdur.

Cornish rex fiziksel özellikleri

Cornish rex fiziksel özellikleri denilince tabi ki ilk akla gelen kıvırcık tüyleri. Bu kedi cinsi en küçük kedi ırkları arasında da yer alıyor, yani cornish rex kedileri ufak tefekler  .

  • Yetişkin cornish rex kedilerinin ağırlığı erkeklerde 3,6-4,5, dişilerdeyse 2,7-3,6 kilo arasındadır.
  • Cornish rex kedilerin yükseklikleriyse hem dişilerde hem de erkeklerde 28-38 santim arasındadır.
  • Gözleri orta büyüklükte ve oval biçimlidir. Gözleri tüylerinin rengine bağlı olarak koyu yeşil, açık yeşil ya da sarı tonlarındadır.
  • Kulakları büyük ve geniştir.
  • Tüyleri kısa, bukleli, sık ve ipek gibi yumuşaktır.  Tüy renkleri genellikle siyah, beyaz ve sarı olsa da gümüş tonlarında, krem ve duman renkli olanlar da vardır.
  • Kuyrukları uzundur.

Cornish rex karakteri

Bu kedilerin oyuncakları atıldığında koşup geri getirmeyi sevdiği söylenir, bu huyları nedeniyle “köpek karakterli” olarak tanımlanırlar.

  • Cornish rex çocuklarla, diğer hayvanlarla, aslında hemen herkesle çok iyi anlaşır.
  • Çok oyuncu bir kedi cinsidir, oyun oynamaya bayılırlar.
  • Sadece insanlarla değil diğer kedilerle ve hatta köpeklerle de oyun oynamayı çok severler.
  • Akrobatik hareketler bu ırkın en önemli özelliklerinden biridir.
  • Aşırı miyavlama eğiliminde değildirler.
  • Yalnız kalmayı hiç sevmezler, uzun saatler evde yalnız bırakılan bir cornish rex çok mutsuz olur, bu sebeple eğer çalışıyorsanız ve evde yalnız bırakmak zorunda kalacaksanız yanına bir kedi ya da köpek arkadaş almanız en doğrusudur.

Her zaman altını çizdiğimiz gibi yukarıda anlattıklarımız cornish rex kedi karakteri ile ilgili genel bilgiler, yani her cornish rex mutlaka anlattığımız karakter özelliklerine sahip olacak gibi bir iddiamız yok.

Cornish rex bakımı

Cornish rex bakımı kolaydır, hemen hiç ekstra bakım gerektirmeyen bu kedilerin bakımında en önemli unsur üşüyebileceklerini göz önünde bulundurmaktır. İnce tüyleri soğuktan korunmalarında yetersizdir ve her ne kadar kedileri giydirmek doğru değilse de söz konusu cornish rex olduğunda soğuk günlerde kazak giydirilmesi sağlığı açısından gereklidir. Bunun dışında diş ve kulak temizliğine özen göstermek, doğru beslemek ve tüylerini haftada bir kez taramak cornish rex kedi bakımı için yeterlidir.

Cornish rex ırkında görülebilecek sağlık sorunları

Ortalama ömrü 10-15 yıl arasında değişen Cornish rex genel olarak sağlıklı bir kedi ırkıdır. Irkın genetik yatkınlığı bulunan hastalıklar arasında kalıtsal kellik, göbek fıtığı ve hipertrofik kardiyomipatidir.