Kedilerde Diş Bakımı ve Diş Fırçalama
Kedilerde Diş Bakımı ve Diş Fırçalama

Kedilerde Diş Bakımı ve Diş Fırçalama

Kedilerin de dişleri düzenli fırçalanmadığı ve düzenli bakımları yapılmadığı takdirde ileride diş eti iltihabı yada dişlerin düşmesi gibi sorunlar gözlenir. Erken yaşlarda kedinizin dişlerine bakım yapmak onların çok daha rahat bir yaşam sürmesine katkı sağlayacaktır.

Doğal ortamların da vahşi kediler dal parçası yada ot ile diş bakımlarını yapsalarda evcil kedilerin bu gibi olaylardan uzak oldukları için diş bakımlarını yapmada da ev ortamında çok mümkün değildir. Evcil kedileriniz için diş bakımı için yapabileceğiniz dişleri kontrol etmek, dişlerde sararma kırılma gibi durumlar da veteriner hekimlere başvurulması gerekir.

 3 yaşını doldurmuş her 10 kedinin 3'ünde çeşitli diş ve diş eti problemleri gözlenebilir. Diş temizliği yapılmadığı takdirde oluşacak tartar ve plaklar uzun vadede kedinizin dişlerinde bakteri oluşumuna bunun sonucunda dişlerde ciddi hasarlara giden sorunlara yol açmaktadır.

Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır

Kedinizin diş bakımına başlamadan önce kedinin sakin ve agresif olmadığı bir zamanda yapılması önerilir. Fırçalama işlemi günlük yapılması faydalı olsada bundan hoşlanmayan dostlarımız için haftada en az iki kez yapılması önerilir. Kediler de diş fırçalama için kullanılacak ekipmanlar da kedilere özel olmalıdır.  Kediniz için kullanacağıız diş fırçası ve diş macunu kedilere özel olmalıdır, insanlar için üretilen macunların içerisinde bulunan florür maddesi kedilerde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağı için florürsüz kedilere özel tavuk, balık, sığır aromalı onların ilgisini çekebilecek aromalar barındıran diş macunları kullanılmaldır. Diş ipi kullanımı kesinlikle önerilmez çünkü işlem esnasında kedinin bunu yutması çok olasıdır yutulduğu takdirde bağırsaklarda ciddi hasarlara neden olmaktadır.

Kedilerde diş bakımı kesinlikle ihmal edilmemesi gereken önemli rutinlerdendir kedilerin bu rutine alışması 3 ay kadar sürebilir bu süre zarfında sabırlı olmalısınız. Kediniz bu rutine alıştığı takdirde onların diş bakımı için gerçekten önemli bir adım atmış olacaksınız. Dişlerde oluşan plaklar mikrop oluşturur ve bu mikroplar temizlenmez ise ileride farklı iltihapların, farklı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur bu yüzden diş bakımını ihmal etmeyin.