Himalayan Kedisi Ve Özellikleri
Himalayan Kedisi Ve Özellikleri

Himalayan Kedisi Ve Özellikleri

Himalayan Kedisi Ve Özellikleri

Masmavi gözlerisomurtkan yüz ifadeleri ve yoğun tüylü görünüşleriyle ilgi gören Himalayan kedisi, kedi severlerin en fazla sahiplendiği ırklar arasında bulunur. İri cüssesi sebebiyle köpeği andıran bu kediler Siyam kedisi ve Persian (İran) kedisinin çiftleşmesiyle ortaya çıkmıştır. İlk görüldüğü yer Amerika olan bu Asya kökenli kediler, 1934 yılından itibaren çoğaltılmaya başlamıştır. Günümüzde de insanların en fazla tercih ettiği ırklar arasında bulunur.

Özellikleri

Himalayan kedileri büyük cüsseleriyle görenlerin dikkatini çeken ve onları sevme hissi uyandıran kedilerdir. Bu nedenle sahiplenmek için kedi cinsi arayanların tercih etmelerine neden olurlar. Bunda kedilerin sahip oldukları özelliklerinde etkisi vardır. 

Himalayan kedilerinin en dikkat çekici özellikleri şunlardır;

  • Kedilerin en önemli özelliği hem Siyam hem de Persian kedilerinin özelliklerini üzerinde barındırmasıdır.
  • Genellikle masmavi gözlere sahip olan kedi ırkı ilgi çekici gözlerin yanı sıra somurtkan yüz ifadesine sahiptir. Ancak tüyleri sayesinde sevimli bir görünüme sahip olması insanların bu kedilerden çekinmesi yerine sevmek istemelerine neden olur.
  • Karakteristik yapıları genellikle sakindir. Bu sebeple evde yaşanan gürültüler onların rahatsız olmasına ve bu sebeple hırçınlaşmalarına neden olabilir.
  • Kendilerine özel alan belirlemeyi seven bu kediler tek başlarına kalmak istediklerinde bu alanda kalmayı tercih ederler. Ayrıca belirledikleri bu alanı gürültüden kaçmak içinde kullanırlar.
  • Çok fazla oyun sevmeyen ve sakinlik arayan bu tür oyun ihtiyacını parlak cisimlerle oynayarak giderebilir. Ancak oyun için ayıracağı vakit birkaç saatle sınırlıdır.
  • Gürültüyü sevmemesine rağmen bu kediler yeni insanlarla tanışmayı severler. Aynı zamanda diğer hayvan ırklarıyla anlaşmakta sorun yaşamazlar.
  • Karşıdan görenlerde tüy yumağı hissi uyandıran bu kediler kucak kedisi olmaya da idealdirler. Yalnızlığınızdan kurtulmak ve kucağınızda kedinizle vakit geçirmek isterseniz tam ihtiyacınız olan kedi ırkıdır.
  • Sahiplerine bağlılık gösteren kediler sahiplerini ev içerisinde takip etmekten de büyük zevk alırlar.

Dikkat çekici görünümü, uysal yapısı ve sevimli görüntüsü sebebiyle Himalayan kedileri kedi arayan kişilerin kolaylıkla beğenebileceği türdür. Yoğun ilgi ihtiyacı duymadıkları için yoğun çalışan kişiler tarafından tercih edilebilirler.

Himalayan Kedisinde Bakım ve Beslenme Süreci

Himalayan kedilerinin bakım ve beslenme süreci kediyi sahiplenmek isteyenler için son derece önemli bir konudur. Kedinin bakımının kolay olup olmadığı ve beslenmesi için neler yapılması gerektiği gibi pek çok sorunun cevaplandırılmasını isterler. 

Kedileri sahiplenmek isteyenlerin sorularına cevap olacak bu kedi ırkının bakım ve beslenme sürecine dair bilgiler şunlardır;

  • Uzun ve kabarık tüylere sahip olan kedilerin tüylerinin günlük olarak taranması gerekir. Bu sayede ölü tüyler arındırılabilir.
  • Tüy yapısının uzun ve yoğun olmasının yanı sıra hassas kürklere sahiptir. Bu nedenle tüylerinin taranması ve bakımı için kaliteli bakım ürünlerinin tercih edilmesi gerekir.
  • Kedi ırkı oldukça titizdir. Bu sebeple yattıkları yer ve kum kapları temiz olmalıdır. Temiz olmadığı durumlarda kedilerin stres yaptıkları görülür. Ayrıca kumlarını kullanmama sorunları yaşanabilir.
  • Himalayan kedilerinde göz akıntısı neredeyse her gün görülür. Bu nedenle gözlerinin sürekli olarak temiz tutulması mikrop kapmaması açısından önemlidir.
  • Kedileri beslerken protein ve vitamin yönünden zengin olan kedi mamalarının tercih etmek gerekir. Bu sayede sağlıklı beslenen kediler uzun ömürlü olabilirler.
  • Kaliteli mama tercihi yanı sıra yaşa bağlı olarak günlük öğün sayısının doğru ayarlanması gerekir. Bunun için veteriner desteği alınabilir.
  • Kedinin rahatsızlığının bulunması durumunda ilaçlar ve beslenme dengesinin doğru ayarlanması da önemlidir.

Beslenme ve bakım konusunda Himalayanlar için tereddüdünüz bulunuyorsa veterinere danışabilirsiniz. Bu sayede kediler için en doğru bakım ve beslenme şeklini öğrenerek kedinizi beslemeye başlayabilirsiniz.

Yavru Himalayan Kedisi

Yavru Himalayan kedilerinin beslenmesi yetişkinlerden çok farklı değildir. Ancak yavru oldukları için sindirebilecekleri mamaların tercih edilmesi ve öğün sayısının fazla olmaması gerekir. Ayrıca bu ırktaki kedilerin tüy bakımları yıkanarak yapılıyorsa banyo sonrasında kurulanmasına özen gösterilmelidir.

Bu ırk solunum yolu problemleriyle sıklıkla karşılaştığı için soğuk algınlığı gibi problemlerin yaşanmamasına dikkat edilmelidir. Irktaki kedi yavrularının da tüyleri çok yoğun olduğu için düzenli taranmalı ve tarama sayesinde ölü tüylerini yutmaları önlenmelidir.

Himalayan Kedisi Fiyatları

Himayalan kedilerini ücretli veya ücretsiz olarak edinmek mümkündür. Bunun için kedileri sahiplenmek isteyenlerin iyi bir araştırma yapması ve sahiplendirilecek kedinin Himalayan olup olmadığını anlaması gerekir. Himalayanların genellikle satış fiyatları 750-2500 TL arasında değişir. Ancak bu fiyatlar kediye sahip olan kişinin talebine bağlı olarak daha düşük veya daha yüksek olabilir. Bu nedenle ırka ait kedilere sahip olmak istiyorsanız Mutlu Patiler iletişim yollarını kullanarak ne kadara sahiplenebileceğinizi doğru şekilde öğrenebilirsiniz.

Himalayan kedisi tüy döker mi ?

Himalayan kedisi diğer kedi cinslerine oranla daha fazla tüy döken bir ırktır. Bu özelliğe sahip olmasında tüylerinin uzun, kabarık ve yoğun olmasının etkisi vardır. Tüy dökme olayı bu özellikler yanı sıra kedilerin yaşadıkları stres ve bakımlarının düzensiz olması durumunda da görülür. Bu nedenle tüy dökülme oranının azaltılması için kedilerin günlük olarak tüylerinin taranması gerekir. Ayrıca tüy yapıları hassas olduğu için kaliteli tarak ve bakım ürünleri kullanılmalıdır. Tüyleri yoğun olduğu için kedi kuaföründen yardım istenebilir.

Tüylerin günlük taranmaması durumunda tüy düğümleri oluşur. Bu da tüy bakımının daha zorlaşmasına neden olur. Himalayan kedilerinde tüy dökme kaliteli mamayla beslenmeme durumunda da yaşanır. Bu nedenle cinse uygun olarak üretilen kaliteli mamaların tercih edilmesi gerekir. Ayrıca tüylerinin dökülmesini engellemek için stres yaşamayacakları ortamda bulundurulmaları gerekir.

Himalayan kedisinin bakımı kolay mıdır ?

Himalayan kedileri bakımı kedi cinslerinin geneline oranla biraz daha zahmetlidir. Bunda kedilerin uzun tüylerinin bulunması ve bu tüylerin günlük bakım ihtiyacının olmasının etkisi vardır. Bunun dışında beslenmeleri, tırnak ve göz temizliği konusunda diğer kedilerle benzer özellikler taşıdıklarından zorluk yaşatmazlar.

Himalayan kedisi ne kadar yaşar ?

Yeni ortaya çıkan kedi ırklarından olan Himalayan kedilerinin yaşam süreleri 10-15 sene arasında değişir. Yaşam süresi farkında kedilerin beslenme özellikleri, veteriner kontrolleri ve rahatsızlanma durumları etkilidir.

Bu kedilerin 15 yıla kadar size arkadaşlık etmesini istiyorsanız yavruluk döneminden itibaren aşılarını düzenli yaptırmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kedinizde rahatsızlık görmeniz durumunda veteriner kontrolüne götürmelisiniz. Bu sayede kedilerde görülen böbrek, solunum yolu, soğuk algınlığı, mantar ve cilt rahatsızlıklarına karşın erken tedavi olmasına sağlayarak uzun yıllar sizinle olmasını sağlayabilirsiniz.

Veteriner kontrolü yanı sıra kedilerin hijyenik ortamlarda bakılmasına ve düzenli beslenmelerine özen göstermelisiniz. Özellikle kedi ırkının bünyesine uygun olan kedi mama ve gıda ürünlerinden kullanmaya özen göstermelisiniz.

Himalayan kedisi çocuklarla iyi geçinir mi ?

Himalayan kedisi gürültüden hoşlanmayan bir ırktır. Bu sebeple küçük yaşta ve gürültücü olan çocuklarla anlaşması zordur. Gürültü olduğu için onlardan kaçarak saklanır. Ancak sakin bir çocuğun bulunduğu ortamda beslenirse çocukla çok iyi arkadaş olur. Onunla eğlenceli oyunlar oynayabilir.

Bu ırktaki kedilerin diğer kedi cinsleri, kedi ve kuş gibi canlılarla birlikte beslenmesi mümkündür. Ancak bu durumda da çocuklarda olduğu gibi gürültücü olmayan ve arkadaş canlısı hayvanlarla birlikte olmasına özen gösterilmelidir. Sosyalleşme konusunda gürültünün olmadığı yerde sosyallik sorunu yaşamaz ancak ortamda gürültü varsa kaçma olasılığı yüksektir.

Himalayan kedisinin renkleri nasıldır ?

İran kedisi ile Siyam kedisinin çiftleşmesiyle ortaya çıkan kedi ırkında farklı renk çeşitleri görülür. Ancak en yaygın görülen renkler arasında çikolata, krem, tarçın, gri, siyah, mavi ve kahverengi tüy renklerine sahiptir. Ayrıca bu ırkta kulak, burun, göz çevresi ve patilerin koyu renkteyken vücudun diğer bölümlerinin açık renkteki tüylere sahip olması yaygın olarak görülür. Tüy rengi oldukça fazla olan ırkın sahip olduğu göz rengi ile %90 oranında mavidir. Bazılarında kahverengi göz rengi de görülür.